خلاصهنویسی چیست؟
توضیح نکات اصلی یک کتاب، به صورت خلاصه را خلاصهنویسی میگویند. خلاصهنویسی کلکسیونی از ایدههای اصلی کتاب بدون توضیحات و جزئیات اضافه است. خلاصهی یک کتاب در واقع یک توضیح مختصر راجع به آن کتاب به ما میدهد. با مطالعه خلاصه یک کتاب میتوان در وقت صرفهجویی کرد و در صورت علاقه به مطالعه کتاب میتوان کل آن را مطالعه کرد.
خلاصه کردن یک کتاب در 8 مرحله آسان
خلاصه کردن یک کتاب یکی از پایه ترین مهارتهایی است که هرکس به عنوان دانشآموز یا دانشجو باید بیاموزد. این 8 مرحله میتواند در خلاصه کردن کتاب به شما کمک کند:
1- کتاب را بخوانید و بفهمید. این یک مرحله ضروری در خلاصه نویسی کتاب است. اگر درک کاملی از کتاب نداشته باشید مجبورید مدت زمان زیادی را صرف مراجعه به فصلهای مختلف کتاب برای برداشت از آن کنید. اما اگر محتوای کتاب را به خوبی درک کرده باشید میتوانید بدون مراجعه مکرر به فصلهای کتاب آن را به صورت خلاصه بنویسید.
2- در هر فصل از کتاب، از رویدادها و اسامی مهم نوتبرداری کنید. در حیطه پژوهش این یک مهارت کاملا ضروری است. بنابراین در این مرحله نه تنها خلاصه کردن را یاد میگیرید بلکه با نحوه پژوهش نیز آشنا میشوید. با نوتبرداری از رویدادها، مکانها و نامهای مهم کتاب میتوانید فهم سریع و قابل قبولی به خوانندگان خود از کتاب مدنظر بدهید.
3- از نکات کلیدی نیز نوت برداری کنید. از این کلمات میتوانید بعدا در خلاصه نویسی استفاده کنید چرا که کلمات حامل معانی مهمی هستند که نویسنده در کتابش ذکر کرده است.
4- خلاصه برداری را شروع کنید. بعد از مطالعه و درک کتاب میتوانید خلاصه نویسی را شروع کنید. در این مرحله فعلا نیازی نست ویرایش کنید بلکه فقط براساس چیزی که از کتاب درک کرده اید شروع به نوشتن کنید. حتما در اول صفحه نام کتاب و نویسنده آن را ذکر کنید.
5- از کلمات مهمی که یادداشت برداری کرده اید استفاده کنید. اگر میخواهید عین مطالب نویسنده را ذکر کنید بهتر است قبل از آن عبارتی مثل “طبق نظر نویسنده” بنویسید.
6- بعد از اتمام خلاصه نویسی، آن را بخوانید و اطمینان حاصل کنید که تمام نکات اصلی و کلیدی کتاب را نوشتهاید و چیزی را از قلم نینداختهاید. همچنین شاید نیاز باشد برخی از اطلاعات غیرضروری را از خلاصه حذف کنید.
7- اطمینان حاصل کنید متن خلاصه شما بیشتز از نصف متن کتاب نباشد. این هدف اصلی خلاصه نویسی است. بازنویسی مجدد اثر، اما تهیه نسخه کوتاهتر برای خواننده. بهتر است برخی از جملات طولانی را با عبارت های ساده تر جایگزین کنید.
8- دیدگاه خود نسبت به کتاب را درج نکنید. بهتر است نقدهای خود را جای دیگری ذکر کنید و از نوشتن نقطه نظر خود راجع به موضوع یا نویسنده خودداری کنید. وظیفه شما تنها این است که نسخه کوتاهتری از کتاب تهیه کنید. در نهایت خلاصه خود را مرور کنید و بخشهایی که احتیاج به ویرایش دارد را اصلاح کنید.